Hämtar information

Frågor och svar om barnsäkerhet

Tips om barnsäkerhet i bilen

Här har vi samlat tips om hur ditt barn åker säkert i bilen

Rekommendationer

  • Små barn ska sitta bakåtvända i bilbarnstol tills de är minst fyra år gamla. 
  • Koppla ur krockkudden på passagerarplatsen. Först när barnet är över 140 cm är det säkert att sitta på passagerarplatsen med en inkopplad krockkudde.
  • Babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden ska vara Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04. 
  • Bältesstol eller bälteskudde rekommenderas av forskare och läkare upp till 10-12 års ålder.

Rätt skydd för barnet

Babyskydd

Som nyfödd på väg hem från BB och upp till 6-9 månaders ålder åker barnet säkrast i ett babyskydd. De är godkända i viktintervallerna 0-10 kg och 0-13 kg. Köp helst ett babyskydd med höga sidokanter vilket ger ökat skydd vid krock från sidan. Babyskyddet placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet. Barnet sätts fast med babyskyddets eget bälte och stolen hålls på plats med hjälp av bilens bälte. Avståndet till instrumentpanelen eller till stolen framför ska vara så stort som möjligt. Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud når ovanför stolens kant eller när viktgränsen passerats.

Låt aldrig barnet ligga i en fastspänd barnvagnsinsats under bilfärden. Det är inget säkert alternativ för ditt barn.

Bilbarnstol

När barnet kan sitta stadigt utan stöd kan du byta till bilbarnstol.

Stolen monteras bakåtvänd i fram- eller baksätet med hjälp av underförankringsband och bilens bälte. Om stolen är godkänd för användning i baksätet bör du kontrollera att den också får plats där i din egen bil.

Om du placerar stolen i framsätet bör du kontrollera att sikten åt höger inte är skymd utan att du ser ordentligt i höger backspegel.

När ska man byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol?

Barnet har vuxit ur stolen när övre delen av barnets öron når över stolskanten eller när viktgränsen passerats. Barn skall åka bakåtvänt så länge som möjligt, upp till 25 kg och tidigast framåtvänt från 18 kg. Välj en bilbarnstol som är godkänd för bakåtvänt åkande upp till 25 kg både i fram- och baksätet. Köp helst en med höga sidokanter vilket ger ökat skydd vid krock från sidan.

Bältesstol/bälteskudde

När bilbarnstolen är urvuxen är det dags för framåtvänt åkande på en bältesstol eller bälteskudde. Då används bilens egna bälten för att hålla både barnet och stolen/kudden på plats. För att bältet ska skydda barnets kropp istället för att skada den måste kroppen lyftas upp och stödjas med hjälp av en bältesstol eller bälteskudde. Bältesstol med nackstöd behövs om barnet sitter på en plats som saknar huvudstöd.

Även om barnet somnar hjälper bältesstolen till med att hålla barnet och bältet på plats, så att huvudet inte lutar direkt mot bildörren där sidokrockkudden kan sitta. Kontrollera att bältesstolen följer bilens säte. Barn som är kortare än 135 cm måste enligt lag använda bältesstol eller bälteskudde.

Källa: Motormännen

Köpa ny stol säkrast

När du ska köpa bilbarnstol

När du ska köpa bilbarnstol, ta med både barnet och bilen så att du på plats kan pröva att stolen passar ditt barn och din bil. Begär alltid öppet köp. Köp stolen i en butik där personalen är utbildad och kan ge dig information och hjälp. Använd och montera alltid stolen efter tillverkarens bruksanvisning. En felaktigt monterad innebär fara för barnet.

Köpa nytt är säkrast

Köp helst inte en begagnad bilbarnstol. Det finns alltid en risk att en begagnad stol är skadad och därför inte skyddar lika bra. 
Ska du köpa en begagnad stol måste du vara säker på att den inte har varit inblandad i någon olycka. Det kan finnas spänningar i materialet utan att det syns utanpå. Materialet åldras också och får efterhand sämre krockegenskaper.

  • En bilbarnstol har en ungefärlig livslängd på 10 år.
  • För babyskydd är det mellan 5 och 7 år. Du hittar tillverkningsåret på stolens ryggstöd eller under sitsen.
  • Kontrollera också säkerhetsbältet i stolen så att det inte är slitet och att låsanordningen fungerar.

Så här ska bältet sitta

Sätt fast bältet på rätt sätt

Ett bälte ska passera axel, bröstben, höft och över till andra höften för att sitta rätt. Det ska alltid vara ordentligt sträckt och sitta så nära kroppen som möjligt. Ta gärna av tjocka ytterplagg. Om det inte går, lätta på jackan och dra bältet under kläderna, i alla fall över höften. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det.

Vinkeln är viktig

Viktigt att ha rätt vinkeln på bilbarnstolen

När små barn somnar i bilbarnstolen så faller huvudet ofta framåt. Som förälder kan man oroa sig över om det är farligt vid en kollision. Att huvudet hänger ner är inte farligt. Det man ska tänka på är att alltid ha rätt vinkel på den bakåtvända bilbarnstolen. Tumregeln är att stolens vinkel inte ska överstiga 30 grader. En mjuk och skön nackkudde kan förhindra att barnets huvud faller framåt när barnet somnat i bilen.

Montering av babyskydd

Bärhandtagets vinkel när du monterar babyskyddet i bilen

Det här ska du tänka på:

De flesta tillverkare rekommenderar att bärhandtaget på babyskyddet ska vara rakt upp när du monterat fast stolen i sätet. Bärhandtaget ska aldrig vara bakom den delen på stolen där barnet har sitt huvud. På de flesta nya babyskydd går bärhandtaget att fälla ytterligare ett steg, från rakt upp till snett framåt mot barnets fötter, så att det pekar mot ryggstödet på sätet. Tänk på att babyskyddet aldrig ska stå emot instrumentpanel eller det främre ryggstödet, om stolen monteras i baksätet.

Sitt säkert på resan

Barn i bilen på utlandsresan

Att resa med barn och försöka få tag på en bilbarnstol på utlandsresan är inte alltid så enkelt.

Om du har ett litet barn som sitter i babyskydd (ett sådant som du bär med dig) är det enkelt att ta med sig. Det är värre med en bakåtvänd bilbarnstol, som är större och mer otymplig. Om du har barn som kan sitta på en bälteskudde är det också lite lättare att ta med sig.

Finns det ingen bakåtvänd bilbarnstol till det minsta barnet är alternativet att använda bälteskudde (bältesstol) tillsammans med bilens 3-punktsbälte. Finns varken bilbarnstol eller bälteskudde är 3-punktsbälte det bästa skyddet, och ska då dras lika på barn som på vuxna.

Det du kan tänka på är att små barn alltid sitter säkrare på en bälteskudde än att de bara sitter på sätet med bilens bälte.